Vastuunjaon perusperiaatteet

Osakkeenomistajan vastuulle kuuluvat pääsääntöisesti hänen hallitsemansa huoneiston sisätilat, lukuun ottamatta laissa mainittuja rakenteesta johtuvia sisäpuolisia vikoja ja samantasoisina asennettuja johtoja, kanavia ja vesihanoja. Huoneiston normaali ylläpitovastuu (siivous) on osakkeenomistajalla. Tämä koskee muun muassa vesilukkojen, lattiakaivojen sekä poistoventtiilien puhdistamista. 

Korjausvastuun jakautumisessa on otettava huomioon myös vahingonkorvausoikeudelliset periaatteet. Jos vika tai vahinko on aiheutunut osakkaan syyksi luettavasta huolimattomuudesta tai laiminlyönnistä, ovat taloyhtiölle normaalisti kuuluvat korjauskustannukset perittävissä osakkaalta joko kokonaan tai osittain. 

Jos osakas laiminlyö ilmoittaa yhtiölle sen korjattavaksi kuuluvasta viasta tai vahingosta, hän saattaa joutua korvaamaan laiminlyönnistä johtuneen lisävahingon. Samoin on asian laita, jos osakas ei näissä tilanteissa ryhdy tarpeellisiin toimiin vahingon estämiseksi. 

RAKENTEET

Tämä tarkoittaa esim. huoneiston maalausta, tapetointia ym. lattia- ja seinäpinnoitteita. 
Näihin lukeutuu myös sisärappaukset, tasoitepinnat ja verhoukset sekä alaslasketut katot. 

OVET

Huoneiston väliovet ja sisempi parvekeovi ja näihin osakkaanomistajan asentama lisälukko, ovisilmä tai varmuusketju ovat myös osakkeenomistajan vastuulla. 

IKKUNAT

Ikkunoiden osalta seuraavien asioiden katsotaan kuuluvan osakkeenomistajan vastuulle, kuten ikkunan sisä- ja välipuitteiden kunnossapito sekä sisäpuolen ja välien maalaus, ikkunan sisälasi ja useampilasisen ikkunan keskimmäiset lasit sekä tuuletusluukku. Sisäpuitteiden käynti, heloitus ja ikkunan aukipitolaite ikkunan sisäpuolella sekä parvekeoven ja ikkunanpuitteiden tiivistys sisäpuolelta kuuluu näihin. 

Parvekelasin saa asentaa vain yhtiön suostumuksella. 

KIINTEÄT KALUSTEET JA LAITTEET

Kiinteät kalusteet, kuten kaapistot ja komerot, astianpesupöytä, ikkunalauta, ikkunaverhotanko, saunan lauteet, takka ja uunit kuuluvat osakkaalle. 

VESI-, VIEMÄRI- JA VESILÄMMITYSLAITTEET

Vesi- ja viemärilaitteista osakkaalle kuuluu pesuallas, kylpyamme, suihkuallas, käsisuihkuletku, pesukoneen letkut ja liitäntäputket. 

WC-istuin kuuluu kokonaisuudessa yhtiön vastuulle. 

Osakas hoitaa pesukoneen liittämisen sekä vesilukkojen ja lattiakaivojen puhdistuksen. 

ILMANVAIHTO JA HORMIT

Osakkaan vastuulla on liesituuletin. Lisäksi poistoventtiilien puhdistus sekä ilmanvaihdon suodattimien puhdistus ja uusiminen kuuluvat osakkaalle. 

SÄHKÖLAITTEET

Sähkölaitteista osakkaalle kuuluu kytkimien ja rasioiden peitelevyt, sulakkeet, valaisimet (myös kiinteät) ja lamput. Huoneiston sisäpuoliset osat ovisummerista, ovipuhelimesta ja kulunvalvontalaitteista ovat osakkaan vastuulla. 

Huoneistokohtaiset sähkölämmityslaitteet ja lämmityskaapelit säätimineen (mm. lattialämmitys ja sähköpatterit) kuuluvat yhtiölle kun niiden asennukset on suoritettu yhtiön toimesta. 

Osakkaalle kuuluvat jääkaappi, liesi, liesitaso ja uuni, pesukone ja pyykinkuivauskaappi sekä saunan kiuas ja sen ohjauskeskus. 

MUUT LAITTEET JA LAITTEISTOT

Muista laitteista osakas vastaa esim. palovaroittimista ja jäteastioista. 

OSAKKEENOMISTAJAN KÄYTÖSSÄ OLEVA RAJATTU PIHA-ALUE

Osakkeen omistajan vastuulle kuuluu nurmikko, istutukset ja osakkaan asentama pihavalaisin.